100 % Eszmei Pálinka Mozgalom

Célja: A mozgalom tagjai minden fórumot megragadnak a minőségi pálinka készítés ismereteinek a megszerzésére ill. terjesztésére és középtávon megcélozzák a hibás termékektől mentes piaci környezetet így a fogyasztók mind belföldön mind külföldön „valódi” termékekhez juthatnak.

Miért van szükség erre az eszmei mozgalomra ?
-A minőségi termelés a társadalom nagyobb részében természetes igény , ők azok az aktív tagok akiknek minden pillanatban a szemük előtt lebeg a Hungarikum mint magyar védjegy.
A mozgalom ezen tagjai lefedhetik az egész Kárpát-medence területét és lokálisan elindíthatnak vagy ha már létezik folytathatnak egy pozitív folyamatot amelyet célul tűztünk ki. Embertársaink egy részének kisebb nagyobb segítség kell hogy eljuthassanak a valódi pálinkához. Nekik kötelességünk segíteni ,ez egy össztársadalmi érdek.

-Számos példát tudnék elmesélni ,aki az előző évben ( 2012 ) nagyon gyenge pálinkát készített, majd egy kis segítséggel 2013-ban 10,8 liter pálinka / 100kg szilva pálinkát készített.
Ez a bérfőzető csillogó szemmel hagyta el a bérfőzdénket és most már tudja nem elegendő csak egyszerűen a hordóba dobni a gyümölcsöt annál sokkal többet kell tennünk a siker , a minőség érdekében.

-Végezetül mindig kell valahová tartozni ahol szabályok ,keretek vannak , ami a Magyar-Nemzet érdeke , ahová ismert személyiségek csatlakoznak vagy csak éppen egyetértünk az itt leírtakkal…

Regisztrálhat minden természetes személy , minden bérfőzde , minden kereskedelmi főzde , minden pálinka szerető ember aki egyetért az itt leírtakkal és ezen eszme keretein belül munkálkodik . A regisztráció egyszerűen a honlapon található Pálinka Mozgalom fülecske tartalmában történik .
Amennyiben anoním szeretne maradni, megadhat monogrammot vagy saját becenevet is településsel.
Később készítek egy Kárpát Medence térképet ahol a regisztrál pontok mutatják a Mozgalom lefedettségét.

Mozgalom eszmei tartalma:

1.Belső motivációs kritériumok :

A pálinkát nemzeti értéknek, kincsnek tekintem . Minden erőmmel a pálinka népszerűsítésén dolgozom .
Pálinkakészítés szakmai folyamatait betartom , a megszerzett tudást önzetlenül átadom társaimnak , hogy ők is prémium minőséget tudjanak készíteni. Szakmai féltékenység nem motiválhat semmilyen esetben , mindent a pálinkának mint nemzeti kincsnek rendelek alá.
Mennyiségi szemlélettel nem értek egyet ,mert vallom hogy a prémium minőség magával hozza a mennyiséget is.
Gyümölcscefrémhez semmilyen körülmények nem adok répacukrot , izócukrot vagy egyéb cukorszármazékot, a pálinkahozam megnövelése érdekében. Ezt azért is teszem, mert ezekből a cukrokból „csak” etil-alkohol keletkezik ami hígítja a pálinkámat azaz minőséget ront.(egyébként ez törvényellenes cselekedet azaz pálinka hamisítás )
Csak olyan bérfőzdében főzetem ki gyümölcscefrémet ahol a középpárlatot nem utópárlattal hígítják , hanem szigorúan kezelt ivóvízzel. ( voltam olyan bérfőzdében ahol a főzőmester 25 éven keresztül utópárlattal állította be a pálinka alkohol fokát , majd mikor én tájékoztattam hogy milyen károkat okoz azt válaszolta hogy ellopom a vevő pálinkáját...??? No comment , egyébként végeztem egy kísérletet hogy ennek az ellenkezőjét bebizonyítsam : készítettem egy olyan pálinkát ahol el volt időben véve az utópárlat és készítettem egy olyan pálinkát ahol az utópárlattal állítottam be az 50 V/V%-ot. Az eredmény megdöbbentő volt : 2 dl-el volt csak kevesebb a mennyiségem , de a minőségi különbség kárpótolta vevőt...)
Csak olyan bérfőzdében főzetem ki a gyümölcscefrémet ahol a higiénikus körülmények biztosítottak.
Bérfőzde : semmilyen körülmények alatt nem megyek le 40 fok alá az utápárlatnál , mivel itt már megjelenhetnek az utópárlat jelei. Aki nem hiszi annak szívesen adok mintát az ilyen utópárlatból !
Semmilyen körülmények között nem adok elő-utópárlatot ( pálinkafőzés mellékterméke ) a bérfőzető középpárlatához , csak azért hogy a gyenge alkoholkihozatalát pozitív irányba kozmetikázzam !! Felvállalom a "konfliktust" a bérfőzetőmmel amely a legtöbb esetben ilyenkor előfordul , és inkább megtanítom a bérfőzetőimet jó cefrét készíteni , hogy valódi-igazi pálinkát fogyaszthasson.
Sajnos ma Magyarországon ugyan van egy nagyon jó pálinka törvény, de ennek az érvényre jutásával problémák vannak...
csak egy példa. : a magánfőzdéjében készült pálinkának nevezett italát kínálta egy ember egy szállodában francia vadászoknak ! Az ital-t én is megkóstoltam és minősíthetetlen volt... A francia vadászok mosolyogva hazavitték a híres magyar pálinka "illatát" és " zamatát "...
Hát itt is tartunk és persze több a kivétel , köszönhető a felelősen gondolkodó pálinkabarátoknak.

2.Közösségi kritériumok betartása :

Azokon a közösségi rendezvényeken ahol a pálinka önállóan megjelenik - pálinkafesztiválok - vagy gasztronómiai rendezvények - pl. karcagi birkafőző verseny - aktívan részt veszek és minden erőmmel népszerűsítem azt.
Egyéb közösségi rendezvényeken a tudásomat önzetlenül átadom más pálinka szerető embertársaimnak.
Bérfőzdék és Kereskedelmi főzdék minden erejükkel a minőségi pálinka készítés irányába terelik a bérfőzetőket. Ezért oktatásokat szerveznek , kiadványokat szerkesztenek , amelyek segítségével mindenki eligazodhat a fermentáció nem egyszerű világában !

3.Törvényi kritériumok betartása :

- Pálinkának csak az a gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből - ideértve a gyümölcsvelőt is – készítettek kisüsti eljárással , és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék NEM nevezhető pálinkának. ( Kisüsti pálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elő.)

-Törkölypálinkának csak az a törkölypárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett szőlő törkölyéből készítettek kisüsti eljárással , és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. (Kisüsti pálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legfeljebb 1000 liter űrtartalmú, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással állítottak elő.)

- A törkölypálinka készítése során RÉPA-, NÁD-, IZO- vagy gyümölcscukorral javított szőlőtörköly, borseprő nem használható fel.

- Pálinkát és a törkölypálinkát nem lehet ÍZESÍTENI, SZINEZNI, ÉDESÍTENI még a termék végső ízének lekerekítése érdekében sem. Tehát nincs olyan hogy mézes pálinka csak mézes szeszesital !!!

-A pálinka termék megnevezésében egyfajú gyümölcsből készült pálinkák esetében a gyümölcs nevét közvetlenül a pálinka szó követi.

- A különböző egyfajú gyümölcsből készült pálinkáknak a különleges egyedi ízharmónia érdekében történő utólagos keverésével előállított pálinka megnevezése gyümölcspálinka vagy vegyes gyümölcspálinka. A keverés során felhasznált pálinkákat a felhasznált mennyiség szerinti sorrendben a címkén fel kell tüntetni. NA EZ AZ AMIT KEVESEN TARTANAK BE. Tehát egy 48 fokos pálinka cimkén az összetételénél a felsorolás NEM kezdődhet pálinkával hanem csak kezelt ivóvízzel…( okok : hozzá nem értés , a törvény ismeretének a hiánya , de remélem nem a fogyasztók rosszindulatú megtévesztése van mögötte , kicsi hiba de mégis szakszerűtlen )

- A különböző fajú gyümölcsök együttes cefrézésével, illetve különböző fajú gyümölcsök cefréinek együttes lepárlásával előállított pálinka megnevezése vegyes gyümölcspálinka. A pálinka készítéséhez felhasznált gyümölcs fajokat a felhasználás mennyisége szerinti sorrendben a címkén fel lehet tüntetni.

- A törkölypálinka termék megnevezése
a) egyfajta szőlőből készült törköly esetében kiegészülhet - a törkölypálinka szót közvetlenül megelőzően - a szőlő nevével,

b) kiegészülhet - az a) pont szerinti megnevezést közvetlenül megelőzően - egy, a termék származására utaló földrajzi névvel.

- Aszútörköly-pálinkának az a törkölypálinka nevezhető, amely igazolhatóan 100%-os mértékben a Tokaji borvidék magyarországi termőhelyéről származó aszú készítéséhez felhasznált aszú szemek kipréselt tésztájából készült.

- A pálinka és a törkölypálinka bármilyen arányú keverésével készült terméket - még akkor is, ha a termék alkoholtartalma 100%-ban e két összetevőből származik - kizárólag csak szeszesitalnak lehet nevezni.
-Különleges eljárásokkal készült pálinkák és törkölypálinkák megnevezése

-Érlelt pálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legalább 3 hónapig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 6 hónapig érleltek 1000 literes vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban. A fahordóban érlelt pálinka szárazanyag-tartalma maximum 4 g/l lehet. Érlelt pálinkák esetében csak az azonos megnevezésű érlelt pálinkák elegyíthetők, de érlelési időnek csak a legfiatalabb érlelt pálinka érlelési idejét, korát lehet feltüntetni a címkén. Az érlelés időtartamát, a termék korát a címkén fel lehet tüntetni, és utalni lehet a fahordó anyagára is. Az érlelés időtartamát az érlelés helyszínén, ellenőrizhető módon dokumentálni kell.

-Ópálinka: az a gyümölcs- és törkölypálinka, amelyet legalább 1 évig érleltek 1000 liternél kisebb, vagy legalább 2 évig érleltek 1000 literes, vagy annál nagyobb térfogatú fahordóban. Az érlelés időtartamát az érlelés helyszínén, ellenőrizhető módon dokumentálni kell.

-Gyümölcságyon érlelt pálinka vagy ágyas pálinka: az a gyümölcspálinka, amelyet gyümölccsel együtt érleltek legalább 3 hónapig. A gyümölcságy a pálinka fajtájával azonos, ha egy gyümölcs megnevezésével jelölik, illetve tartalmazhat többfajta gyümölcsöt, de ebben az esetben csak vegyes gyümölcs ágyaspálinkának nevezhető. 100 liter gyümölcságyon érlelt pálinkához vagy ágyas pálinkához legalább 10 kg érett, vagy legalább 5 kg aszalt gyümölcsöt kell felhasználni. A palack címkéjén a nettó pálinka mennyiséget kell feltüntetni. Az érlelés időtartamát az érlelés helyszínén, ellenőrizhető módon dokumentálni kell.

Pálinkának csak 37,5 V/V % feletti alkohol tartalommal rendelkező a törvényben előzőekben felsorolt követelmények teljesítése után nevezhető a párlat. ( max. 86 V/V % lehet )

Az összetételre vonatkozó kritériumok: hamarosan felsorolom ezeket a sarokszámokat.

2013.11.10
Gyomaendrőd

Ignácz, Tibor
pálinkamester-szakmérnök II. évfolyamos hallgató
Budapesti Corvinus Egyetem