Berendezésünk

Új Tercier rendszerű - "három az egyben" - pálinkafőző
2016.09.01.-én a fa tüzelésről áttértünk a gőz fűtésre. A gőzt egy 80 KW-os magyar gyártású S80 BIO Carborobot szolgáltatja egyelőre hibátlanul...Ezen fűtési módtól kettő dolgot vártunk:
1. A gőz adagolása nagyon precízen szabályozható. Olyan lepárlási sebességet tudunk vele előállítani amely a legideálisabb!
2. Mivel az indulás után kb. 10 perc után rendelkezésre áll a 0,5 bar-os 120 Celsius gőz így a cefrék felfűtése ezáltal az alszesz termelése felgyorsult és főzési kapacitásunk jelentősen megnőtt.
Természetesen a hatékonyágunk javult ami a befektetés gyors megtérülését ígéri.
A 200 liter-es soron most folynak a kísérletek, hogy a gőzspirál segítségével mennyi lesz a minimálisan kifőzhető mennyiség főzdénkben.

A hagyományos kisüsti pálinkafőző berendezést a Ruszkai és Ruszkai cég továbbfejlesztette az alábbiak szerint:
A főzőberendezés újdonsága abban áll, hogy egy új szerkezeti elemmel bővül a kisüsti pálinkafőzés technológiája. Ezután három különböző módon történhet a felmelegedett szeszpárák vezetése a késztermék összegyűjtésére szolgáló tartályok felé.
Ilyen berendezés Magyarországon csak három van . Kettő a mi pálinkafőzdénkben ( 200 liter és 400liter-es sor ) és a hamradik - 500 liter - Márkházán található .
A mi kettő sorunknál mintavevő csap segíti az előpárlat és utópárlat pontos mennyiségének a pontos elválasztását.

A hagyományos, első lepárlási mód (kétlépcsős lepárlás): klasszikus kisüsti cefrefőzőző üst, majd finomító üst. A késztermék kisüsti pálinka névre hallgat.

A másik lepárlási mód (kétlépcsős lepárlás): a klasszikus, kétlépcsős lepárláshoz képest ebben az esetben a szeszpárákat a finomító üstről egy aromaerősítő oszlopra vezetjük. Az aromaerősítő oszlop minőség javító szerepe ott emelkedik ki, hogy az oszlopban egy meghatározott emelkedéssel rendelkező spirál kerül kialakításra, melyen a szeszpára többször lecsapódva az aromákban gazdag párákat is magával viszi a késztermék felé. Így az aroma gazdag párák nem kerülnek leválasztásra. Tehát egy gyümölcsre jellemző gazdag illat és íz világot nyerünk a gyümölcspálinkának, mely ettől egyedivé válik, a korábbiakhoz képest.A késztermék még kisüsti pálinka.

A harmadik lepárlási mód (egylépcsős lepárlás): a cefréző üstben felmelegedett és párolgásnak induló szeszpárák közvetlenül sisakban koncentrálódnak. A koncentrálódott szeszpára az aromaoszlop alsó felületére jut, és a vörösréz spirál mentén áramlik a deflegmátor (előhűtő) felé. A deflegmátoron lecsapódó kondenzátum lefelé áramlik a spirál mentén a gravitáció törvényeinek megfelelően, de a vele szemben felfelé áramló meleg szeszpárák újra felmelegítik a lefelé áramló flegmát. A lehűlt flegma és az ellenáramú, friss, meleg szeszpárák közötti kémiai reakciók biztosítják, azt a különleges, eddig ismeretlen, finoman tagolt, és szélesen kibontott aromát, minőséget és illatot, amely korábban nem volt tapasztalható a pálinkakészítés világában. A korszerű nagyon drága német berendezéseken is ezt a technikát is próbálják alkalmazni. Ebben az esetben a késztermék már ”csak” gyümölcspárlat, vagy pálinka, lehet a kisüsti jelző nélkül. A szeszpárák vezetésének útját szeleprendszer vezérli a három lehetséges lepárlási mód szerint.