Köszönés "Pálinkás jó reggelt!"

Biztosan sokan hallották már ezt a köszönést. Honnan származik ez az üdvözlés? Minden reggel, munka előtt az emberek megittak egy kupicányi pálinkát. Ezzel indították a napot. A köszönés a fizikai munkát végző emberek körében volt népszerű. A kereskedők, üzletemberek a sikeres megbeszélés, üzletkötés után ittak pálinkát, mintegy megpecsételve annak létrejöttét. Ezért is hívták „áldomás pálinkának”.

Pálinkás jó reggelt!Ha valaki beteg, az idős emberek mindig azt tanácsolják, hogy inni kell egy kis pálinkát és nem lesz semmi baj. Igaz ez a gyomorrontásra is. Pokol-pálinkának nevezték, általában szilvából készült. Az aratópálinkát pedig az aratás megkezdése előtt fogyasztották. A pálinka fogyasztása az ünnepek alatt is megkerülhetetlen.

Ma is előszeretettel isszák az emberek például esküvőkön, lagziban a „mennyegző pálinkát” Gyerekszületésnél a család régen fogott egy üveg pálinkát és eltette. Ezt az üveget 18 évvel később bontották fel, vagy a gyerek esküvőjén. Örömpálinkának hívták

A keresztelő alkalmával sem maradhatott el az a tény, hogy megbontanak egy üveg pálinkát. Ilyenkor az anya egészségére koccintottak. A, „Boldogasszony pálinka vagy Boldogasszony pohara” is egyfajta áldomáspálinka volt. Legényavatáskor az avatópálinkát itták, halotti torok alkalmával pedig a siratópálinkát.