Az Ignácz-féle szilvapálinka nyert

Ignácz Tibor, a gyomaendrődi Hármas-Körös Pálinka Manu­faktúra tulajdonosa. Emellett tart cefrézési előadásokat és a Békés megyei pálinkaversenyen is rendszeresen zsűritag, alkalmanként pedig versenyezteti is saját pálinkáit. Idén a Szarvasi Szil­vanapokra öt pálinkával nevezett, ebből a cserszegi fűszeressel aranyat, a kajszibarackkal bronzot nyert, a szilvapálinkája pedig elhozta a fődíjat, ezzel újabb név került a Szarvasi Szilvanapok vándorserlegére.

Ignácz Tibort az idei gyomaendrődi termésről kérdeztük.

- Milyen volt az idei gyümölcstermés?
- Az idei termés az kiváló volt, a napsütéses órák száma jóval meghaladta az elmúlt évben tapasztaltat. Ez döntően befolyásolta a gyümölcsök cukortartalmát - ebből lesz az alkohol - és jótékony hatással volt a primer aromakomponensek kialakulására is.

- Elégedett-e az idei cefrék minőségével?
- A cefrék minőségét döntően az emberi feldolgozás határozza meg, ami tapasztalatom szerint évről évre egyre jobb. A bérfőzetők már tudják, ha minőségi cefrét készítenek, akkor megvan az esély, hogy a pálinka is kiváló minőségű lesz. Természe­tesen a cefre minőségének a stabilizálódásához hozzájárult a magas cukortartalom, ezáltal a magas alkoholtartalom is.

- Idén melyik gyümölcsből termett a legtöbb pálinkának való?
- Régiónkban természetesen első helyen a veres/vörös szilva és annak rokonai vannak, cacanska lepotika, radna, stanly, besztercei, zöld ringló stb. Második helyen ebben az évben a kajszi barack volt. Rekord mennyiségű ba­rackcefre érkezett be hozzánk decemberig, összesen mintegy 63 ezer liter.

- Hogyan értékeli a pálinkák minőségét?
- A pálinkák minősége mind hozam mind aromatika szempontjából kiválónak mondható. Mi sem bizonyítja hogy az idei gyomaendrődi böllérpálinka versenyen 24 szilva pálinkából 8 arany, 10 ezüst és 6 bronz minősítést osztottunk ki.

- Mikor indult a főzési szezon?
- A főzési szezon minden évben a faeperrel kezdődik június hónapban és január február hónapban zárjuk a főzési szezont a kökény, csipkebogyó és birs cefrékkel…

- Drágult-e a pálinka a magánforgalomban?
- A magánforgalomban nagy a szakadék az eladási ár tekintetében. A minőségi, hozzáadott cukortól mentes pálinkák literje több ezer forinttal is drágább lehet mint a hamisítványok…

- Nevezett-e más versenyekre is saját pálinkával?
- A következő komolyabb verseny, amelyre szeretnék nevezni, az a gyulai pálinkaverseny lesz, ahová a cserszegi fűszeres szőlőpálinkámat és az idei kajszi- és birspálinkámat fogom benevezni.

(Szó-Beszéd - 2017. december)