Második szakmai nap 2014.04.12 Gyomaendrőd , Ignácz Tibor

Ignácz, Tibor
gyümölcs pálinka készítő
Hármas-Körös Pálinka Manufaktúra
Gyomaendrőd

MI IS A CÉLUNK EZZEL A SZAKMAI RENDEZVÉNNYEL ?

SZAKMAI ISMERETEK terjesztése , az ismeretek rendszerbe foglalása kezdők és profi pálinka készítők – bérfőzetők - számára

A pálinka mint HUNGARIKUM-hoz való felelős hozzáállás terjesztése minden résztvevőtől . A pálinka nemzeti kincsünk , büszkeségünk . A világ legjobb zamatú , illatú gyümölcspálinkákat a Kárpát-medencében lehet előállítani .

Egy fórumot alapítani ahol információkat TAPASZTALATOKAT cserélhetnek a bérfőzetők

A PÁLINKA KULTÚRA terjesztése megismertetése ,

Kölcsönös BIZALOM kiépítése a szolgáltatásainkat igénybevevőkkel, a Manufaktúrával kapcsolatos jövőbeni INFORMÁCIÓK megosztása

A Manufaktúra célja megegyezik a bérfőzetők céljával : olyan pálinka készítése amely elfogyasztása után megkérdezik : KI KÉSZÍTETTE ÉS HOL ?! Itt álljunk meg … + / -Cefrefogadási szabályzatot fogunk kiadni a következő szezonra.

A tapasztalt MINŐSÉG-beli KÜLÖNBSÉGEK kiegyenlítése !

Fejlesztéseink a 2013 / 2014-es évben

A második ütem főzőtermének kialakítása : szükségessége : a várakozási idő több mint 3 hónap volt ami nem mondható ideálisnak a bérfőzetők és pálinka cefréjük szempontjából . Kivitelező : Insula-bau Kft. , Nagy Zsolt ü.v. , Schwalm Márton építés v. A panelozási és a bádogozási munkákat a Bela testvérek közreműködésének köszönhető.

Hűtőtornyok automatikus hűtésszabályozása : Előny : nem kell a dolgozónak figyelni a tornyok hőmérsékletét , a hőmérséklet ideális állandó hőmérsékleten tartása független az emberi tényezőtől , Kivitelező : Szúnyog Zoltán villanyszerelő mester , 

Cefre-előmelegítő bekapcsolása a hulladék hő hasznosítási rendszerbe . Előny : Az előmelegített cefre gyorsabb feldolgozása csökkenti a várakozási időt , energiát takarítunk meg., Kivitelező : Oszlár Gyula víz- és gázszerelő mester ,

Új 400 liter-es főzősor beállítása 2014 májusában. Ruszkai & Ruszkai Kft . Előny: Az új főzősor segítségével a jelenlegi havi 80 tonna cefre feldolgozási kapacitásunkat 160 tonnára tudjuk emelni, amivel remélhetőleg megszűnik a várakozási idő !
 
Az új főzősor teljesen megegyezik elődjével azonban egy újítást bevezettünk rajta, mégpedig a mintavevő csapot szereltünk be finomító torony és a szeszmérő gép közé. A mintavevő csap segítségével lehetőség nyílik az elő- és utópárlat pontos mennyiségének a meghatározására , ezáltal egy újabb lépést teszünk a csúcsminőség elérésé felé.

2014 01.01.től kezdődően a bérfőzetők adatai számítógépes feldolgozással történik. Előny : A bérfőzetőknek pontos gyors információval tudunk szolgálni a tárgyévben kifőzött pálinka mennyiségéről és állásáról . Kivitelező : a gyomaendrődi Microfox Kft A NAV felé a havi adatszolgáltatás számítógépes adatok segítségével történik ami megkönnyíti a hivatal adatrögzítését.
Amennyiben az új berendezésünk segítségével nem sikerül a várakozási időt 1 hónap alá csökkentenünk akkor, akkor az eredeti terveinknek megfelelően megépítjük 2015-ös évadra a III.-ik ütemet ,amely egy 600 liter-es főzőst foglal majd magába.
A fejlesztések célja minden esetben a minőségi pálinka előállításának technikai technológiai feltételeinek a biztosítása
A Manufaktúra prioritásai:
-prémium minőség , ami magával hozza mennyiséget is !
-gyors, pontos kiszolgálás
-korrekt árszínvonal : 2014-2015-ösgazdasági évben maradnak a bérfőzési áraink.
-a mennyiségi termelést meghagyjuk a szeszüzemeknek
Akiket támogatunk :
-Gyomaendrődi Delfin Úszó Klub
-Halgasztronómiai Egyesület Gyomaendrőd
-Gyomaendrődi Kézilabda Klub

Mitől Függ pálinka minősége ?

1. Általunk nem befolyásolható tényezők:

-Ökölógiai tényezők:
-földrajzi elhelyezkedés
-klimatikus viszonyok
-agroökológiai-termőhelyi adottságok
-évjárati hatások

Gyümölcsök fajtatulajdonságai :
-virágzási idő genetikai kódoltsága
-fagytűrő képesség
-növekedési erély
-betegségekkel szembeni rezisztencia
-termés biztonság , termőképesség
-cukor és savtartalom ill. annak aránya
-kiváló beltartalmi értékek , gazdag íz és zamat világ

Minőségi pálinkakészítés alapja : ALAPOS NYERSANYAGISMERET !
( Honlapunkon az ide vonatkozó ismeretanyag teljes cseréjét tervezem. )

2. 100 %-ban a BÉRFŐZETŐTŐL függő tényezők:

-a cefrézés higiéniai feltételeinek biztosítása
-teljes érettségben való szüretelés
-szakszerű cefrézés , tárolás : Adamik Anikó és Dr. Kovács István

3. 100 %-ban a BÉRFŐZDÉTŐL függő tényezők :

-a lepárlás higiéniai feltételeinek biztosítása
-szükséges lepárló kapacitással való rendelkezés , ezen dolgozunk teljes erőnkkel
-a lepárlás szakmai ismereteinek birtoklása , hozzáértő lepárlás
-prémium pálinka előállítására alkalmas berendezés biztosítása

HOZZÁÉRTŐ LEPÁRLÁS

Szakmai ismereteink :
-A Manufaktúra dolgozóinak gyümölcspálinka készítői végzettsége van , vagy tervben van a szakképesítés megszerzése.

-Csapatunk legtapasztaltabb munkatársa : Szatmári Sándor 25 éve a szakmában

-a Budapesti Corvinus Egyetem által indított Pálinkamester szakmérnöki képzésre jelentkeztem , amelynek első évfolyamos hallgatója vagyok.

-Felvettem a kapcsolatot a Lovassy Pálinka Akadémia tulajdonosával Lovassy Györggyel – aki nemzetközi pálinka bíráló – és az által szervezett pálinka bírálói tréning gyomaendrődi lebonyolítására kaptam ígéretet 2014 őszi időszakában. Itt elsajátíthatjuk a különböző gyümölcspálinkák pozitív és negatív ismérveit.

Ezen pálinka hibákat mindenképpen elkerüljük:
-fűtési módból eredő hiba , közvetett alátüzelés + cefre keverés : nincs odaégés.
-felfűtés vezetéséből eredő hibák , gyors tüzelés elkerülése.
-párlatvezetési hiba.
-elválasztási hibák : előpárlatos , utópárlatos pálinka

MEGFELELŐ BERENDEZÉS

Megfelelő berendezés : dr. Sólyom Lajos szerint :
Vörösréz pálinkafőzésre gyakorolt jótékony hatásai:
-a réz katalizátorként elősegíti az aroma komponensek keletkezését
-a káros összetevőket megköti –pl. kén - , ezáltal tisztítja a párlatot
-a vörösréz könnyen alakítható ezáltal ideális forma alakítható ki a desztilláció számára
-nagyon jól vezeti a hőt ezáltal egyenletesen lehet a cefrét felfűteni

Pálinka-termelés alakulása 2013 októberi Hónapban

2013 Októberi hónap szilva bérfőzésének statisztikai adatai :
-59.275 liter cefre került feldolgozásra , átlaghozam : 9,74 l. pálinka / 100 l. cefre
2012 Októberi hónap szilva bérfőzésének statisztikai adatai :
-28.340 liter cefre került feldolgozásra , átlaghozam : 9,36 l. pálinka / 100 l. cefre

Köszönöm figyelmüket és

bő termést kívánok a

2014-as évben !